Bua sedla myslí na koně i jezdce

- 04 / 04 / 2023 -

Nesedí, nepasuje, nevyhovuje? Jistě to všichni majitelé koní velmi dobře znají. Řeč je o výběru vhodného sedla nejen pro koně, ale i pro jezdce. Zdá se to nemožné? Nevadí! Danka Olšovská vám v následujícím článku představí inovativní řešení, jež může být tou správnou volbou!

Danko, jak dlouho se věnujete koním a jezdectví? 

Koním jsem propadla už jako malá holka a vyhledávala jsem každou příležitost, jak se k nim dostat. Stačilo mi u nich jen tak sedět nebo s nimi pobíhat v ohradě, sledovat jejich chování a poznávat je.

Jaké jsou Vaše dosavadní zkušenosti?

Co se jezdectví týče, jsem spíše samouk. Kdysi nebylo tolik stájí a rančů v 
okolí – když už někdo souhlasil, že k němu mohu chodit ke koním, většinou to vypadalo tak, že mi pomohli nasednout a řekli: „Paty dolů a drž se!“ Po gymnáziu jsem pak našla vysokou školu, kterou jsem mohla studovat v Anglii, a tak jsem odjela pracovat do Londýna, kde jsem si rovněž našla ke koním cestu. Myslím si, že když se do koní jednou zamilujete, tak je to láska na celý život. Dá se tedy říct, že se kolem nich pohybuji víceméně od dětství a před devíti lety se mi splnil sen – dočkala jsem se svého vlastního koně. Dnes tady máme dva, ale do budoucna, kdo ví.

Co vás přivedlo k Bua sedlům?

K sedlům Bua sport mě přivedlo vlastní hledání sedla. Kobyla se mi během roku dost výrazně mění a sedlářů je tady asi jako šafránu, takže trvalé přepasování není reálné. Už mě nebavilo věčné řešení toho, jestli v danou chvíli sedlo sedí nebo nesedí, neustálé shánění náhradních přechodných řešení, např. gelových podsedlovek, gelových beránků na podbřišník, poprsáků a všeho možného.

Pro svá zvířata se snažím hledat vždy to nejlepší, co se zdraví týče. Pustila jsem se tedy do dlouhého průzkumu našeho i zahraničního trhu – jak na internetových stránkách, tak v obchodech a na sociálních sítích. Prohledávala jsem a pročítala vše možné. Přišla jsem také na to, kolik lidí řeší ten stejný problém, nedbaje na skutečnost, že málokterý kůň odpovídá standardu. Kromě toho mě k hledání vhodného sedla přiměly i mé problémy se zády. Dalo by se říct, že právě tento rozhovor nás se Zenonem Kiszou přivedl na myšlenku, že Bua sedla jsou něco, co na českém trhu v nabídce chybí a rozhodli jsme se to změnit.

Vít Holý a Bua sedlo

V čem jsou tato sedla výjimečná? Jaké jsou jejich speciální vlastnosti ve srovnání s běžnou nabídkou sedel?

Bua sedla jsou jednoznačně revoluční tím, že zcela mění pohled na sedlo, jak jej všichni známe. Od bezkomorové kostry a volitelného odpružení posedlí až po kompletní modulárnost, použité materiály a údržbu. Kostra Bua sedla se od těch tradičních liší tím, že využívá nejnovější inovace z uhlíkových vláken a je konzolová. Svým přirozeným tvarem poskytuje samostatný a přizpůsobitelný tvar specifický pro koně a jezdce, což vede k většímu pohodlí pro oba.

Přirozená struktura sedla ve tvaru písmene C dále nabízí dynamickou flexibilitu, jež zajišťuje, že se kůň během jízdy může volně pohybovat a natahovat, navíc podporuje rovnováhu jezdce. Sedlo se také rozšiřuje a smršťuje, díky čemuž vyhovuje různým typům koní – širokým či úzkým, dokonce respektuje jejich fáze kondice a vývinu.

Pod posedlím se dá jednoduše utáhnout nebo povolit odpružení, jezdec si tedy může sám zvolit mezi měkčí jízdou či pevným sedem. Sedla jsou navíc zcela modulární, takže lze jednotlivé části volit, připínat a odepínat (dle vlastní potřeby). Ze skokového sedla pak máte během chvilky třeba drezurní nebo všestranné. K výrobě Bua sedel se využívají nejnovější materiály z leteckého, automobilového a námořního průmyslu, což se projevuje nejen na flexibilitě a odolnosti, ale také na jednoduchosti údržby. Nemusíte, vlastně nesmíte je neustále mazat a textilní části lze jednoduše sundat a vyprat v pračce.

Hodí se tato sedla pro všechny jezdecké disciplíny? Jaká je nabídka?

Momentálně máme v nabídce skoková (Bua Performance a BuaOriginal), všestranné (Bua GP), endurance a drezurní. Sedla se hodí pro všechny jezdecké disciplíny s tím benefitem, že si můžete pořídit pouze jedno sedlo a k němu zvlášť dokoupit bočnice pro jakoukoliv další disciplínu.

Jak probíhá pasování těchto sedel na koně? Je v něčem odlišné?

Součástí pasování je samozřejmě taková ta klasika, tedy vymezení sedlové oblasti koně a kontrola, zda se sedlo nedotýká negativních reflexních bodů. Navíc pasujeme i podbřišník tak, aby byl dostatečně dlouhý, což znamená, že by přezky neměly ležet na dolním okraji širokého zádového svalu a na okraji či pod linií klesajícího prsního svalu. Odlišnost spočívá v tom, že díky své flexibilitě sedlo opravdu pasuje většině koní a je bezkomorové, takže mnozí prodejci na zkoušení ani nedojíždí a sedla prodávají online. Nicméně my přesto raději za zákazníkem dojedeme, sedlo vyzkoušíme, vše mu ukážeme a zvolíme vhodnou výšku panelů pro daného koně spolu se správnou délkou podbřišníku. Vysvětlíme, kde se na těle nachází sedlová oblast a další podstatná místa pro sedlání, na jakém principu sedlo funguje a jak se dají jednotlivé části přizpůsobit nebo vyměnit.

Z prozatímních zkušeností mohu říct, že když jsem zákazníky nechala nasedlat samotné, žádný z nich jej zprvu nedával na koně správně. Je tvarově odlišné od klasiky, s níž se běžně setkáváme. Například tam, kde si myslíte, že už jste dávno na lopatce, máte ve skutečnosti ještě spoustu místa, protože se v daném bodě sedlo vůbec nedotýká koně. Můžu tedy říct, že Bua sedla tak trochu klamou svým vzhledem.

Sedla Bua zaručí rovnoměrné rozložení jezdcovy váhy na hřbetu koně a flexibilitu.

Jaká je nabídka příslušenství k těmto sedlům? Lze je modifikovat?

Ano, sedla jsou nejen flexibilní, ale díky jedinečné konstrukci lze měkké součásti snadno přidělat či odstranit, což umožňuje sedlo přestavovat tak, aby vyhovovalo různým jezdeckým disciplínám. Výběrem vhodných bočnic lze sedlo Bua proměnit z parkurového třeba na vytrvalostní nebo všestranné. Dále je zde možnost výběru úzké nebo standardní varianty posedlí, přičemž ta úzká má méně polstrování ve twistu. V nabídce jsou tři druhy tloušťky textilních nebo kožených panelů na suchý zip, takže v případě, že by sedlo někdo používal pro více koní, kteří by potřebovali jinou tloušťku, je výměna velmi rychlá a snadná. Co se týče podbřišníku, máme jak okopávací, tak anatomický.

 

Mají Bua sedla pozitivní vliv na zdraví koně? Pokud ano, v jakém směru?

Sedla Bua zaručí rovnoměrné rozložení jezdcovy váhy na hřbetu koně a flexibilitu, jež neomezuje natáhnutí a volnost koňského pohybu. Konzolová kostra má speciální část, která je přizpůsobena jezdci, a také část, jež je uzpůsobena potřebám koňského hřbetu. To znamená, že se kostra přizpůsobí tvaru koně a jezdce už předtím, než se vyplní pěnou.

K modifikaci dochází dynamickou flexí uhlíkových vláken uvnitř kostry. Materiál z uhlíkových vláken nabízí přirozenou flexi a dovoluje kostře, aby se volně pohybovala s přirozeným pohybem koně. Tento materiál také umožňuje, aby se sedlo přirozeně roztahovalo a smršťovalo v závislosti na stavbě koně a aby se přizpůsobilo různým úrovním vývoje zádových svalů. Toto se ještě doladí systémem výměnných panelů a jejich tloušťkou, která se volí podle potřeb samotného hřbetu a případně se upravuje podle zdravotních potřeb jezdce – například pokud někoho bolí koleno a přenáší více váhy na jednu stranu, pěna se ubere nebo přidá tak, abychom se na obou stranách dostali do rovnováhy. Samotné panely jsou vytvarovány tak, aby koně nikde netlačily. Sedlo má rovněž řadu klíčových výhod, jež myslí na zdraví a pohodlí pro oba. Benefitem je také velmi nízká hmotnost sedla – cca 4 kilogramy.

A co jezdci? Nabídne jim Bua sedlo dostatečný komfort i ze zdravotního hlediska?

Každopádně nabídne. Jsou to doslova křesla, jen si musíte najít rovnováhu a správný sed. Je opravdu zapotřebí sedět na sedacích kostech nikoli na zadku, pak nikde nic nezavazí ani netlačí. Zejména toto se snažím zákazníkům u zkoušení vysvětlit a pomoci jim ten správný sed najít. Většinou to chvilku trvá. Další výbornou vychytávkou zejména pro jezdce s bolavými zády je možnost nastavit si odpružení posedlí. Sedlo umožňuje jezdci optimalizovat kompresi kostry díky dvěma typům nastavení - TREK a SPORT. Režim TREK nabízí měkčí jízdu, kde je prioritou maximální pohodlí (vhodný pro delší vyjížďky přírodou). Sportovní režim naopak vše zpevní, optimalizuje komunikaci mezi koněm a jezdcem, díky čemuž je preferovaným nastavením u profesionálních a soutěžních jezdců.

Je vhodné jednak pro hobby jezdce, jednak pro profesionály.

Komu zejména byste Bua sedla doporučila?

Upřímně? Všem. Troufám si říct, že je to první sedlo, které myslí na pohodlí a zdraví jezdce i koně. Ano, vypadá jinak, jezdí se v něm jinak, ale neskutečně usnadní jezdci život. Díky pružné kostře ho napasujete téměř na jakéhokoliv koně, i na toho, u něhož jste již skoro ztratili naději, že něco sedne. Díky Bua sedlu nemusíte přepasovávat a po pár letech shánět další sedlo, a pokud máte více koní, vystačíte si bohatě s jedním. Máte stoprocentní jistotu, že má váš kůň volný páteřní kanál a naprostou volnost pohybu. Pro změnu disciplíny pak stačí pouze přepnout bočnice. Můžete ulevit vlastním zádům nastavením vyhovujícího odpružení. Je vhodné jednak pro hobby jezdce, jednak pro profesionály. Jeho popularita ve světě stále roste.

Autor: Eva Jurečková ve spolupráci s Dankou Olšovskou

Fotografie: Zenon Kisza, archiv Danky Olšovské

 

Více informací je možné nalézt na našich stránkách www.buasedla.cz. Informace o novinkách a aktuálních akcích lze sledovat na Facebooku.

Magazín o všem ze světa koní

Originální a inspirující rozhovory pro lidi jako jste vy: jezdci, majitelé i chovatelé koní. V časopisu Svět koní nahlédnete zblízka do světa jezdectví, a to jak sportovního, tak rekreačního.

Roční předplatné

399 Kč / 6 čísel