Jak krmit koně v zimním období?

- 24 / 02 / 2020 -

V novém čísle časopisu Svět koní 1/2020 se budete moci těšit na spoustu zajímavých článků.

V zimním období, kdy koně nemají možnost žádné pastvy, je vhodné jim obohatit jídelníček. Inspirujte se v aktuálním vydání Světa koní. Na rady ohledně krmení jsme se zeptali Tomáše Vrby, který provozuje obchod Krmiva Libušín.

Jakými doplňky nebo typem krmiv by měli majitelé koní v zimě svým koním především přilepšit a podle čeho doplňky vybírat?

V zimě je nejdůležitější pro všechny kategorie dostatek sena. Je dobré přidávat ke krmné dávce tuky, oleje a nezapomenout na kvalitní minerální doplňky. Přilepšit můžeme vojtěškovými úsušky, řepnými řízky, sladovým květem, krmnou mrkví a řepou. Je nutné vzít na zřeteli typ ustájení, plemeno koně, kondici, zdravotní stav, věk, využití koně atd.

V zimních měsících také není pastva, lze ji částečně suplovat například přikrmováním vojtěškových granulí?

Vojtěškové granule určitě nenahradí pastvu, ale jsou vhodným doplňkem krmné dávky. Jsou kvalitním zdrojem bílkovin, ale obsahují větší množství vápníku, a proto je nutné sestavit krmnou dávku tak, aby nedocházelo k nadbytku.

Více se dozvíte v novém čísle časopisu Svět koní!

Magazín o všem ze světa koní

Originální a inspirující rozhovory pro lidi jako jste vy: jezdci, majitelé i chovatelé koní. V časopisu Svět koní nahlédnete zblízka do světa jezdectví, a to jak sportovního, tak rekreačního.

Roční předplatné

399 Kč / 6 čísel