Víme, jak vznikla Výzkumná stanice pro chov koní

- 26 / 09 / 2020 -

Výzkumná stanice pro chov koní ve Slatiňanech (VSCHK) se do povědomí veřejnosti dostala díky ojedinělé regeneraci a následnému chovu starokladrubského vraníka. Regenerační proces je úzce spojen s touto výzkumnou stanicí, která vznikla ze Státního pokusného hřebčína ve Slatiňanech. Jednalo se o organizační změnu, na základě které byl hřebčín přejmenován na výzkumnou stanici, jejíž řízení již nespadalo pod ministerstvo zemědělství, ale v letech 1953–1956 přešlo pod Krajský výzkumný ústav zemědělský se sídlem v Uhersku. Přestože VSCHK prošla během svého působení řadou organizačních změn, hlavním cílem i nadále byla regenerace starokladrubského vraníka.

Více se o vzniku a fungování Výzkumné stanice pro chov koní ve Slatiňanech dočtete v novém čísle časopisu Svět koní. Objednejte si ho do své schránky právě teď!

Magazín o všem ze světa koní

Originální a inspirující rozhovory pro lidi jako jste vy: jezdci, majitelé i chovatelé koní. V časopisu Svět koní nahlédnete zblízka do světa jezdectví, a to jak sportovního, tak rekreačního.

Roční předplatné

399 Kč / 6 čísel