Lektorka Pobežalová: Jóga i ježdění se krásně prolínají a doplňují

- 18 / 01 / 2023 -

Koně a jóga? Proč je tato kombinace velmi lákavá a smysluplná? Co je důležité pro správný pohyb a držení těla v sedle? Má naše tělo a vnitřní nastavení významný vliv na naši výkonnost? Na tyto otázky se dozvíte odpovědi v následujícím článku, v němž jsme vyzpovídali lektorku jógy a jezdkyni Ivonu Pobežalovou…

Ivono, jak se vytvářel váš vztah k pohybu?

Téměř od narození jsem většinu volného času trávila v malé chatičce u lesa a rybníka. Běhali jsme často nazí, plavali, lezli po stromech a stavěli si domečky v lese. Vzniklo tak u mě hluboké propojení s přírodou i tělem v jeho přirozenosti. Od čtyř let jsem se závodně věnovala krasobruslení, běhala jsem dlouhé tratě, navštěvovala zoo kroužek a později přišel na řadu vysněný jezdecký oddíl.

Po absolvování jazykového gymnázia jsem vyhrála stipendium v USA a studovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze. Poté jsem pracovala jako tisková mluvčí Dětí Země, ve Svobodné Evropě a vedla PR oddělení pro různé firmy. Běhala jsem, chodila na kick box, jezdila na koních i na kole, tančila salsu, brazilský zouk i tanec burlesque. Porodila jsem dvě nádherné děti a je logické, že jsem se do korporátu vrátit nechtěla. Toužila jsem po smysluplné práci, při níž budu pomáhat lidem. Rozhodla jsem se splnit si své dlouholeté přání, a tak jsem se stala lektorkou jógy.

Absolvovala jsem řadu kurzů v tuzemsku i zahraničí, jen diplomů z nich mám plný šuplík. Miluji svou práci, je pro mě posláním. Baví mě se neustále posouvat kupředu a čím dál více inspirovat své klienty.

 

Jaká byla vaše cesta ke koním? Proč právě tato zvířata? Co vám přinášejí do života?

Prý už jako mimino jsem natahovala ručičky po každém koni, který se mihl kolem, a nedala jsem pokoj, dokud mě k němu nevyzdvihli a já si ho mohla pohladit. Ještě lepší bylo, když mě vysadili na koňský hřbet. To mě pak ale nešlo sundat. Jako školačka jsem chodila do zoo kroužku, kde jsem jezdila na ponících, a od dvanácti jsem dojížděla každý den do jezdeckého klubu.

První rok jsem tam jen pracovala – sbírali jsme kameny na poli, natírali překážky, uklízeli dvůr, kydali hnůj a občas za odměnu vyčistili koně. Kdo vydržel, po roce dostal přihlášku. I na vysoké škole a při práci jsem minimálně třikrát týdně utíkala ke koním.
Až kvůli dětem intervaly v ježdění hodně prořídly, ale jen na chvíli. Veškerý můj volný čas totiž i nadále patřil právě těmto zvířatům.
Koně jsem obdivovala pro jejich krásu, ladnost, majestátnost, divokost, až mystickou energii, pro pohled jejich nádherných očí. Podobně vnímám například delfíny.

Koně jsem dokonce ráda malovala a stále snila, že jednou budu mít vlastního. A ten přišel před více než třemi lety. Nádherný španělský valášek, ježděný v akademickém stylu, bezudidlově, nekovaný a chovaný celoročně venku na pastvině. Chytrý, až šibalský a s hezkým přístupem k dětem. Prodávala mi ho vynikající lektorka akademického ježdění Magdaléna Perić se slovy: „Kůň je nástroj transformace.“ A měla pravdu. Kůň je zrcadlo – nelze před ním lhát. On vám ukáže, jak na tom jste se svými strachy, sebedůvěrou, s odvahou, odhodláním, důsledností, empatií, jemností, citem, pohyblivostí či zdravím... Je to nikdy nekončící proces. Podobně jako partnerství s člověkem. Dokonce s Magdou ježdění přirovnáváme k argentinskému tangu, je tam tolik paralel!

 

V čem je podle vás správné držení těla na koni důležité? Čím jej můžeme podpořit?

Správné držení těla je zásadní nejen při ježdění. Pokud špatně stojíme/sedíme, nemůžeme ani dobře dýchat. A to ovlivňuje nejen zpětně posturu, ale i imunitu, náladu a energii, kterou vyzařujeme. Jen si vyzkoušejte, jak bude kůň reagovat, když k němu půjdete shrbení nebo když se napřímíte. Kdy z vás přirozeně vycítí respekt a sebejistotu? Kvůli nesprávnému držení těla nás bolí záda, krční páteř, dokonce nám může vzniknout i nehezký hrb a z něj pramenící další komplikace – hučení a pískání v uších, migrény.

Téměř celý den se hrbíme u mobilů, notebooků, v autě, a pokud se ani na koni nenarovnáme, zaděláváme si na velké zdravotní i psychické komplikace. Stačí se proto podívat do zrcadla či do výkladní skříně, a to ideálně z boku. Hned poznáte, jak na tom jste. Také je vhodné postavit se zády ke stěně (paty kus dál od stěny a pokrčte kolena) nebo k hraně dveří. Ideálně by se opory za námi měla dotýkat křížová kost (pod ní je kostrč) v prodloužení, přechod hrudní a bederní páteře a zadní část hlavy (jemně kývněte na souhlas a pak teprve hlavu suňte vzad). Odtlačte se od chodidel, která jsou na šíři kyčlí, a vytáhněte se za temenem vzhůru. Tím se krásně napřímíte. Dejte si ruce na spodní část bočních žeber, prsty směřují vpřed, jen palce vzad a nadechněte se tak, že to ruce jemně oddálí do stran, tím se zapojí bránice.

Popisuju zde vše velmi stručně, vždy je třeba podívat na každého člověka individuálně a poradit nebo mít návod alespoň ve formě videa. Proto jsem se po letech rozhodla natočit on-line kurz jógy pro jezdce, kde vše detailně vysvětluji – nastavení těla, dech, tipy na cvičení, a dokonce i relaxaci, která je u ježdění nesmírně důležitá.

 

 

Co dál považujete za zásadní pro správnou jízdu na koni?

Kromě držení těla a dechu právě výše zmíněnou klidnou mysl. Pokud budeme ve stresu
a napětí, přeneseme vše na koně.
Zvířata na naše emoce reagují mnohem více, než tušíme. Nic před nimi neschováme, proto je třeba pracovat nejen se svým tělem, ale i s psychikou, duší. Žijeme ve světě plném informací a podnětů, s nimiž se naše mysl těžko vyrovnává, a tak potřebujeme alespoň občas vypnout, či alespoň zpomalit. Stačí na chvíli zavřít oči a pozorovat dech, prodloužit výdech, naučit se uvolnit napětí z těla a dopřát i mysli malý odpočinek.

Při jízdě na koni nám také může velmi pomoci dobrá kondice, imunita, zpevněné a zároveň pružné tělo. To vše dokáže jóga. Beru ji jako skvělý doplněk například k běhání, jízdě na kole, plavání apod. Jóga posílí důležité hluboké svaly, ale zároveň vás krásně komplexně protáhne.

Bohužel musím varovat, že není jóga jako jóga. Vyhledávejte proto takové lektory, kteří mají kvalitní vzdělání a upraví vám jógové pozice na míru nebo vás do nich navedou tak, aby to vašemu tělu neublížilo. Nesnažte se cvičit podle jakéhokoli videa na YouTube apod., internet je plný nesmyslů a místy až nebezpečných instrukcí.

 

Vnímáte i vy sama pozitivní změny, když spojíte jógu a koně?

Jóga vede ke zpomalení a vnímání sebe samého – svého těla, mysli i duše. To samé vás naučí váš kůň, pokud jste dostatečně trpěliví a pokorní. Jóga i ježdění se krásně prolínají
a doplňují.
Díky koním můžete prožít spousty času venku v přírodě, otužíte se. Jóga vám zase dá zdravé a pružné tělo, navíc uleví od stresu. O to lépe si pak užijete jízdu na koni. Jóga pomůže i ve zlepšení výkonnosti, pokud jezdíte závodně. Budete fit, bez bolesti, zlepší se váš sed, vnímání vašeho i koňského těla, lépe se na sebe napojíte, a tak se stanete jedním tělem i duší. Já sama si nedovedu představit, jak bych jezdila bez cvičení.

U koní je tolik aktivit, kdy se můžete přetížit, pokud nevíte, jak pohyby kompenzovat. Například u kydání je potřeba prohazovat si vidle a lopatu i do druhé ruky, správně držet tělo a dýchat. Díky cvičení jógy mám nejen hezky zpevněné štíhlé tělo, ale vnímám jednotlivé svaly i svalové skupiny, dokážu je zapojit přesně podle toho, jak potřebuji (nebo jak řekne trenérka), mnohem citlivěji vnímám pohyby koně, jeho energii, náladu…

Velmi mi pomáhá i pozornost na můj dech. Jóga říká, že jaký je váš dech, takový je váš život. Dechem se můžeme napřímit, uvolnit napětí, zklidnit i dodat si energii. Je to nádherný nástroj, který máme kdykoli k dispozici.

 

 

S čím se na vás klienti nejčastěji obracejí a jak jim pomáháte?

Nejčastěji jezdce bolí záda a jsou ve stresu. Také mají oslabené břišní svaly a neumí správně dýchat. Celkově o sebe jezdci moc nepečují, jelikož veškerá jejich pozornost směřuje ke koním – aby měli skvělé boxy, výběhy, seno, sedlo, trenéra…

Jezdci si bohužel neuvědomují, že pokud budou ztuhlí a bolaví, způsobí tím bolest i koni. S bolavými zády jste jako neforemný balík, jenž koni naráží do zad. Často máme i zkrácené flexory a nedokážeme si v sedle sednout. Nebudu zde rozebírat správný sed, ale zjednodušeně si představte, že místo na středech sedacích kostí a s prodlouženýma nohama pod sebou sedí většina jezdců v podsazení pánve s nohama vpředu (jako na harleyi). Jak pak můžeme správně dávat pobídky a vnímat pohyby koně? Proto učím jezdce správně držet tělo, dýchat, radím jim snadné cviky na posílení i protažení celého těla, speciálně vybrané právě pro ježdění na koni.

A pokud si to přejí, ráda je vedu i k relaxaci nebo meditaci, protože se zahlcenou a vystresovanou myslí se nám nepovede se na koně správně naladit. Jedna má známá zaříkávačka koní z Andalusie mi kdysi říkala, že radí svým klientům, ať při příchodu k ohradě alespoň pověsí na pomyslný hřebík baťoh se všemi starostmi a stresem a netahají ho ke koním. To je krásná pomůcka, že?

 

Liší se cviky pro různé jezdecké disciplíny?

Vždy lze rozpracovat cviky detailněji dle disciplín, nicméně spíš bych apelovala na rozlišení cviků podle lidského těla. Záleží na tom, v jaké jste kondici, co vás bolí a trápí – podle toho bych volila cviky. Nabízím například možnost poslat mi video, jak jezdíte, cvičíte, dýcháte, stojíte apod. a já vám individuálně poradím cviky a techniky s ohledem na vaše přání a ambice.

 

Co byste jezdcům doporučila? Co by mohlo pomoci v jejich dalším rozvoji?

Nenechte si nikdy vzít radost a nadšení z ježdění a lásku ke koním. Jsou to překrásní a velmi citliví tvorové a my u nich jsme, protože je milujeme a obdivujeme. Cokoli uděláte pro to, aby vám bylo s koňmi a jim s vámi ještě příjemněji, je skvělé!

A pokud vás zaujala myšlenka jógy pro jezdce, moc ráda vám pomohu! www.ivonajoga.cz/joga-pro-jezdce-kurz

 

Autor: Eva Jurečková

Fotografie: Archiv Ivony Pobežalové, Martin Hlaváč

Magazín o všem ze světa koní

Originální a inspirující rozhovory pro lidi jako jste vy: jezdci, majitelé i chovatelé koní. V časopisu Svět koní nahlédnete zblízka do světa jezdectví, a to jak sportovního, tak rekreačního.

Roční předplatné

399 Kč / 6 čísel